македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Ненаменски потрошувачки кредити за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Стандардна табела со податоци по одделни кредити и депозити
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Референтни каматни стапки

 

Платен промет

Платен промет со странство

 

Платниот промет со странство е безготовински пренос на девизни средства од и во Република Северна Македонија. Сите учесници во платниот промет со странство потребно е да имаат девизна трансакциска сметка во ТТК Банка.

 

Испраќање средства во странство – девизни (ностро) дознаки

Корисници

·       Физички лица (резиденти и нерезиденти).

Потребни документи

За испраќање средства на физичко лице:

·       Документ за идентификација;

·       Девизна сметка;

·       Име и презиме на примачот;

·       Адреса на примачот;

·       IBAN;

·       Податоци за Банката и контото на примачот во Банката;

·       SWIFT код на Банката во која се испраќаат средствата;

·       Потпишани обрасци 1450.

За испраќање средства на правно лице:

·       Документ за идентификација;

·       Девизна сметка;

·       Целосен назив на фирмата;

·       IBAN на примачот;

·       Податоци (сметка на примачот во односната банка);

·       SWIFT код на банката во која се испраќаат средствата;

·      Документ (во согласност со Упатството за начинот за вршење на платен промет со странство);

·       Потпишани обрасци 1450.

Износ

·       До 2.500 ЕУР месечно, на физички лица;

·      Износ врз основа на документ (во согласност со Упатството за начинот за вршење на платен промет со странство).

Провизии

·      Трошоците може да бидат OUR, SHE, BEN;

·      Дознаки  во странство:

     - до 9.000 денари (во денарска противвредност на валутата која се испраќа) - 50 ден. + 300 ден. SWIFT OUR трошоци - 500 ден.;

     - од 9.001 денари (во денарска противвредност на валутата која се испраќа) - 0,15% од денарска противвредност мин. 350 ден. + 300 ден. SWIFT OUR трошоци - 900 ден.. 

 

Прием на средства од странство девизни (лоро) дознаки

Корисници

· Физички лица (резиденти и нерезиденти).

Потребни документи

За прием на средства од физичко лице

· Документ за идентификација;

· Девизна трансакциска сметка или IBAN број (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во Банката); 

· Податоци за ТТК Банка (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во Банката).

За прием на средства од правно лице:

· Документ за идентификација;

· Девизна трансакциска сметка или IBAN број (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во Банката); 

· Изјава за основот на девизниот прилив;

· Податоци за ТТК Банка (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во Банката).

Износ

· Без ограничување

Провизии

· Одлежан прилив од дознака 5 дена, без надомест;

· Прилив од дознака:

     - до 6.000 ден.(во денарска противвредност на валутата која се испраќа) -  100 ден.;

     - од 6.001 ден. (во денарска противвредност на валутата која се испраќа) - 0,30% мин.150 ден.;

· Прилив од странска пензија - 1,50% мин 150 ден.;

· Странска пензија директно од странска банка, 0,50% мин. 250 ден..

 

Правила на платниот промет со странство за физички лица резиденти

Правила на платниот промет со странство за физички лица нерезиденти

 

Кореспондентски банки

За да се обезбеди ефикасно и точно порамнување на сите плаќања во странство, ТТК Банка има развиено широка мрежа на кореспондентски банки. Одделот за работа со платен промет во земјата и странство на ТТК Банка ќе се погрижи за вашето барање и ќе ви врати во најкраток временски период. Ажурирањето се обезбедува на редовна основа, со цел да ве информира за моменталната состојба.

 

Листа на кореспондентски банки

 

 

ТЕРМИНСКИ ПЛАН ЗА ПЛАТЕН ПРОМЕТ СО СТРАНСТВО

Прием на налози

oд понеделник до петок

oд 08:00 до 16:00 часот

Налози примени до 15.30 часот

датум на валута тековен ден

Налози примени по 15.30 часот

датум на валута нареден ден

 

Тарифа за надоместоци - девизен платен промет за физички лица

 

 

Лице за контакт:

Александра Стојмановска

Раководител на Оддел за платен промет во земјата и странство

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 425

e-пошта: aleksandra.stojmanovska@ttk.com.mk

 

* Последна промена направена на интернет-страницата 1.11.2021 година.


 

Известување за работно време на филијали и експозитури на 19.1.2022 година (среда)
Известување за работно време на 6-ти јануари (четврток) и за неработен ден 7-ми јануари (петок)
Известување за исплата на паричните права од социјална, детска и цивилна заштита од 3-ти јануари
Известување за работното време на експозитурите и филијалите за време на Новогодишните празници
Известување за предвремена исплата на пензиите од 27-ми декември 2021 година
ТТК Банка АД Скопје ја исплати втората камата на сопствениците на Корпоративни обврзници - прва емисија
Известување за исплата на годишна камата за имателите на корпоративна обврзница од првата емисија по каматна стапка од 3,5 % на годишно ниво
ТТК Банка АД Скопје започнува со издавање и прифаќање Mastercard картички
Одлука за определување на износот на дивидендата и датуми на исплата на дивиденда за 2020 година
TTK Банка АД Скопје одбележува деценија и пол успешно работење
ТТК Банка АД Скопје се стекна со сертификатот „Фер финансиски услуги за потрошувачите“
Кредити со животно осигурување во соработка со „Триглав Осигурување Живот“ АД Скопје (со намален надоместок за одобрување на кредити во промотивен период)
Одлуки донесени на XXXVI-тата седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје
Јавен повик за учество на XXXVI-тата седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје

Заштита на лични податоци Политика за приватност Политика за колачиња
Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување