македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Ненаменски потрошувачки кредити со ризико животно осигурување за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Референтни каматни стапки

 

Трансакциски сметки

Девизна трансакциска сметка - нерезидент

Корисници

 • Физички лица - странски државјани со привремен престој во Република Македонија од најмалку 6 (шест) месеци;
 • Сопственикот на девизната сметка може да даде овластување на друго лице кое ќе располага со средствата од неговата сметка, при што овластеното лице работи во согласност со прописите кои го регулираат платниот промет со странство за нерезиденти (независно од неговиот статус на резидент или нерезидент).

Валута

 • Во странска валута.

Каматна стапка на позитивно салдо

EUR

AUD

USD

GBP

CHF

Останати

0,00%

0,00%

0,00%

0,00%

0,00%

0,00%

Потребни документи

 • Барање за отворање сметка;
 • Важечки документ за идентификација - патна исправа;
 • Прашалник за регистрација на клиент;
 • Изјава за статус на странски физички лица кои привремено престојуваат во Републиката со работна виза или виза за престој од најмалку 6 (шест) месеци.

Работење со девизна сметка

 • Преку девизната сметка се вршат готовински и безготовински трансакции  (уплати и исплати) во согласност со прописите кои го регулираат девизното работење.

Уплати на девизна сметка

 • Со вложување ефективни странски пари – до 9.990 евра слободно, над 9.990 евра со потврда од Царинска управа на РМ (која важи 5 работни дена од датумот на издавање);
 • Со девизни приливи (ЛОРО дознаки) - се обработуваат со директна наплата - одобрување во корист на девизната сметка (со обработка на образец 743 кој го изготвува Банката).

Исплати од девизна сметка

 • Повлекување ефектива - повлекувањето ефектива е без ограничување во рамки на расположливи средства на сметката. Повлекувањето ефектива во денарска противвредност и денарски плаќања се врши преку денарска трансакциска сметка.
 • Девизни плаќања (ЛОРО дознаки) - се вршат врз основа на доставени писмени инструкции од страна на клиентот и приложената документација за режимска контрола на основот на плаќање (со обработка на образец 1450 од страна на Банката, кој го потпишува клиентот).

Известување за направени приливи и одливи на сметка (ИЗВОДИ)

 • Банката го известува клиентот за секој пристигнат прилив (истиот или најдоцна наредниот ден по приемот).
 • Банката издава изводи за состојбата и за промените на девизната сметка на шалтерите на Банката.
 • Клиентот има обврска да подигнува извод најмалку еднаш месечно.
 • Банката може преку изводите истовремено да го информира и да го известува клиентот за одредени новини и промени во работењето.
 • Со пријава на корисничко име, состојбата на сметката може да се следи и на интернет.

Водење на сметка

 • Клиентот е должен да и достави на Банката ажуриран документ за идентификација (нова патна исправа со важечки рок на важност, по истекот на рокот на важност на старата) и да ја пријави во Банката секоја промена на личните, адресните и контакт-податоците.
 • Во случај на губење/кражба на картичката, клиентот е должен да ја пријави во Банката, по што Банката му издава нова.

Блокирање на сметка

 • Доколку клиентот не ја обезбеди потребната документација за ажурирање на податоците - нова патна исправа по истекот на рокот на важност на старата патна исправа, Банката има право да изврши блокирање на сметката.

Затворање на сметка

 • Банката ја затвора девизната сметка врз основа на поднесено писмено барање.
 • Банката може да ја блокира до ажурирање сметката доколку клиентот не ја обезбеди потребната документација за ажурирање на податоците (важечка патна исправа) и во други случаи во согласност со прописите и одредбите од договорот за отворање сметка.

 

Тарифа на надоместоци - девизен платен промет за физички лица

 

 

Лице за контакт:

Александра Стојмановска

Раководител на Оддел за платен промет во земјата и странство

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 425

e-пошта: aleksandra.stojmanovska@ttk.com.mk

* Последна промена направена на интернет-страницата 12.2.2020 година.


 

Известување за исплата на паричните права од социјална, детска и цивилна заштита од 4-ти март 2021 година
Јавен повик за учество на XXXVI-тата седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје
Известување за предвремена исплата на пензиите од 25-ти февруари 2021 година
Известување за упис на клиентите – правни лица во регистарот на вистински сопственици најдоцна до 27 април 2021 година
TTK Банка АД Скопје ја исплати каматата за првата година на сопствениците на корпоративни обврзници - втора емисија
Известување за исплата на годишна камата за имателите на корпоративни обврзници од втората емисија по каматна стапка од 2,7% на годишно ниво
Известување за исплата на паричните права од социјална, детска и цивилна заштита од 4-ти февруари 2021 година
Известување за поставен нов банкомат во Трговски центар „Палма мол“ во Тетово
Претседателот на Управниот одбор на ТТК Банка АД Скопје д-р Драгољуб Арсовски за „Фактор.мк“ - ЖЕЛБА ЗА 2021 ГОДИНА: Посакувам подобра година без ограничувања и поголема слобода на функционирање за секого

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување