македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Премиум СМАРТ пакет за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Трансакциски сметки

Дозволено пречекорување на трансакциска сметка

Корисници

 • Домашни физички лица кои имаат отворено трансакциска сметка во ТТК Банка, кои остваруваат редовен месечен прилив по основ на плата, пензија (од ПИОМ) и др. во согласност со интерните акти на Банката;
 • Лица во редовен работен однос на неопределено работно време;
 • Лица во редовен работен однос на определено работно време – до рокот на важност на договорот.

Валута

 • МКД.

Износ

За вработени, приматели на плата преку ТТК Банка

-          до 3 (три) месечни плати.

За пензионери, приматели на пензија (од ПИОМ) преку ТТК Банка

-          до 1 (една) месечна пензија (од ПИОМ);

-          до 2 (две) месечни пензии со дополнително обезбедување жирант во редовен работен однос.

За клиенти со залог на депозит во ТТК Банка

-          95% од висината на депозитот во иста валута со дозволеното пречекорување;

-          80% од висината на депозитот во различна валута со дозволеното пречекорување.

За дозволено пречекорување поголемо од 300.000,00 денари одлучува Кредитен одбор на Банката.

Редовна

каматна стапка

 • Пасивна камата 0,00% годишна каматна стапка на средствата на трансакциската сметка.
 • 10,25% - Референтна стапка за пресметување на  стапката на казнена камата + 8,00 процентни поени, годишна променлива каматна стапка, на износот на дозволеното пречекорување.

Казнена каматна

стапка

 • 9,5% годишна прилагодлива каматна стапка (законска казнена камата) за износот над дозволеното пречекорување.

Метод на пресметка

 • Пропорционална метода.

Провизии

 • 200 денари еднократен надомест за одобрување и обнова на дозволено пречекорување (со повластена тарифа за Премиум корисниците).
 • 1.000 денари еднократен надомест за одобрување и обнова на дозволено пречекорување обезбедено со депозит.

Потребни документи и обезбедување

За вработени, приматели на плата преку ТТК Банка:

-          Барање за дозволено пречекорување со предлог-одлука;

-          Потврда за редовен работен однос и висина на плата;

-          Фотокопија од лична карта или пасош;

-          Меница.

За пензионери, приматели на пензија (од ПИОМ) преку ТТК Банка:

-          Барање за дозволено пречекорување со предлог-одлука;

-          Фотокопија од чек/потврда од пензија (од ПИОМ), да ја прима преку ТТК Банка;

-          Фотокопија од лична карта или пасош;

-          Меница.

За клиенти со залог на депозит во ТТК Банка:

-          Барање за дозволено пречекорување со предлог-одлука;

-          Блокиран орочен депозит;

-          Изјава за блокиран депозит;

-          Фотокопија од лична карта или пасош. 

Меница во форма на нотарски акт

За секоја поединечна кредитна изложеност на Банката кон физичко лице по основ на дозволено пречекорување на трансакциска сметка во износ над 300.000 денари за неприматели на плата преку Банката или над 400.000 денари за приматели на плата преку Банката, која е обезбедена со меница, меницата мора да биде во форма на нотарски акт со извршни клаузули.

Тајност

 • Средствата на трансакциските сметки претставуваат деловна тајна.

Тарифа за надоместоци - денарски платен промет за физички лица

 

 

Лице за контакт:

Александра Стојмановска

Раководител на Оддел за платен промет во земјата и странство

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 425

e-пошта: aleksandra.stojmanovska@ttk.com.mk

* Последна промена направена на интернет-страницата 1.9.2020 година.


 

Известување за предвремена исплата на пензиите од 27-ми октомври 2020 година
ТТК Банка предупредува на лажно претставување со злоупотреба на името на Банката
Известување за исплата на паричните права од социјална и детска заштита од 5-ти октомври
Јавен повик за учество на XXXV седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје
Известување за предвремена исплата на пензиите од 28-ми септември 2020 година
Поволно штедење во ТТК Банка АД Скопје со промотивните депозити за физички лица - ПРОМО ФИКС во денари и во евра
Без трошоци за одобрување и администрирање за кредитите со РИЗИКО кредитно животно осигурување до 31.12.2020 година
Интервју со Претседателот на Управниот одбор на ТТК Банка д-р Драгољуб Арсовски за „Фактор“: Кризата се ширеше побрзо и од вирусот, ТТК Банка одговори силно на предизвиците
ТТК Банка АД Скопје со понуда за ново одложување на отплатата на кредитните обврски за физички лица
Јавна понуда број 02-5740/2 од 4.9.2020 година за промена на договорните услови за кредитните производи на физички лица
Позитивен финансиски резултат на ТТК Банка АД Скопје за периодот од 1.1.2020 до 31.7.2020 година
Известување за промена на работното време на филијалите и експозитурите од 1.6.2020 година

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување