македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Премиум СМАРТ пакет за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Платен промет

Платен промет со странство

 

Платниот промет со странство е безготовински пренос на девизни средства од и во Република Македонија. Сите учесници во платниот промет со странство потребно е да имаат девизна трансакциска сметка во ТТК Банка.

 

Испраќање средства во странство – девизни (ностро) дознаки

Корисници

·       Физички лица (резиденти и нерезиденти)

Потребни документи

За испраќање средства на физичко лице:

·       Документ за идентификација

·       Девизна сметка

·       Име и презиме на примачот

·       Адреса на примачот

·       IBAN

·       Податоци за банката и контото на примачот во банката

·       SWIFT код на банката во која се испраќаат средствата

·       Потпишани обрасци 1450

За испраќање средства на правно лице:

·       Документ за идентификација

·       Девизна сметка

·       Целосен назив на фирмата

·       IBAN на примачот

·       Податоци (сметка на примачот во односната банка)

·       SWIFT код на банката во која се испраќаат средствата

·      Документ (во согласност со Упатството за начинот за вршење на платен промет со странство)

·       Потпишани обрасци 1450

Износ

·       До 2.500 ЕУР месечно, на физички лица

·      Износ врз основа на документ (во согласност со Упатството за начинот за вршење на платен промет со странство)

Провизии

·      Трошоците може да бидат OUR, SHE, BEN

·      Дознаки  во странство:

     - до 9.000 денари (во денарска противвредност на валутата која се испраќа) - 50 ден. + 300 ден. SWIFT OUR трошоци - 500 ден.;

     - од 9.001 денари (во денарска противвредност на валутата која се испраќа) - 0,15% од денарската противвредност мин.350 ден. + 300 ден. SWIFT OUR трошоци - 900 ден.. 

 

Прием на средства од странство девизни (лоро) дознаки

Корисници

·       Физички лица (резиденти и нерезиденти)

Потребни документи

За прием на средства од физичко лице:

·        Документ за идентификација

·       Девизна трансакциска сметка или IBAN број (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во банката). 

·      \Податоци за ТТК Банка (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во Банката).

За прием на средства од правно лице:

·        Документ за идентификација

·       Девизна трансакциска сметка или IBAN број (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во банката). 

·       Изјава за основот на девизниот прилив

·      Податоци за ТТК Банка (корисникот ги добива овие податоци со секое отворање трансакциска сметка во Банката).

Износ

·       Без ограничување

Провизии

·       Одлежан прилив од дознака 5 дена, без надомест

·       Прилив од дознака:

     - до 6.000 ден.(во денарска противвредност на валутата која се испраќа) -  100 ден.;

     - од 6.001 ден. (во денарска противвредност на валутата која се испраќа) - 0,30% мин.150 ден.;

·       Прилив од странска пензија - 1,50% мин 150 ден.;

·       Странска пензија директно од странска банка, 0,50% мин. 250 ден..

 

Правила на платниот промет со странство за физички лица резиденти

Правила на платниот промет со странство за физички лица нерезиденти

 

Кореспондентски банки

За да се обезбеди ефикасно и точно порамнување на сите плаќања во странство, ТТК Банка има развиено широка мрежа на кореспондентски банки. Одделот за платен промет во земјата и странство на ТТК Банка ќе се погрижи за вашето барање и ќе ви врати во најкраток временски период. Ажурирањето се обезбедува на редовна основа, со цел да ве информира за моменталната состојба.

 

Листа на кореспондентски банки

 

 

ТЕРМИНСКИ ПЛАН ЗА ПЛАТЕН ПРОМЕТ СО СТРАНСТВО

Прием на налози

oд понеделник до петок

oд 08:00 до 16:00 часот

Налози примени до 15.30 часот

датум на валута тековен ден

Налози примени по 15.30 часот

датум на валута нареден ден

 

Тарифа за надоместоци - девизен платен промет за физички лица

 

 

Лице за контакт:

Александра Стојмановска

Раководител на Оддел за платен промет во земјата и странство

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 425

e-пошта: aleksandra.stojmanovska@ttk.com.mk

 

* Последна промена направена на интернет-страницата 12.2.2020 година.


 

Интервју со Претседателот на Управен одбор на ТТК Банка АД Скопје д-р Драгољуб Арсовски за „Денар.мк“ - „Ефикасни и достапни и во услови на здравствена криза“
Известување за предвремена исплата на пензиите од 26-ти ноември 2020 година
Известување за четвртото издание на едукативниот настан „Денови на финансиската писменост“
Известување за времено затворање на експозитура Куманово 1
Известување за промена на локација на банкомат во Битола
ТТК Банка АД Скопје ја прошири деловната мрежа со нова експозитура во Кавадарци
Известување за исплата на паричните права од социјална и детска заштита од 4-ти ноември
ТТК Банка АД Скопје со нова експозитура во Скопје, Дебар Маало
ТТК Банка предупредува на лажно претставување со злоупотреба на името на Банката
Јавен повик за учество на XXXV седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје
Поволно штедење во ТТК Банка АД Скопје со промотивните депозити за физички лица - ПРОМО ФИКС во денари и во евра
Без трошоци за одобрување и администрирање за кредитите со РИЗИКО кредитно животно осигурување до 31.12.2020 година
Интервју со Претседателот на Управниот одбор на ТТК Банка д-р Драгољуб Арсовски за „Фактор“: Кризата се ширеше побрзо и од вирусот, ТТК Банка одговори силно на предизвиците
Известување за промена на работното време на филијалите и експозитурите од 1.6.2020 година

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување