македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Премиум СМАРТ пакет за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Картички

VISA Classic Credit - Кредитна картичка

 

Предности на VISA Classic Credit: • Едноставно плаќање на сметките и трошоците, секаде во светот, без провизија; • Можност за дополнителни картички; • Една сметка за во земјата и странство; • Дозволен кредитен лимит до 500.000 денари; • Бескаматен период до 15-ти наредниот месец; • Едноставно следење на сметката и на трошењето по корисници преку интернет-страницата, e-пошта или смс услугата;  • Промена на дневен лимит за плаќање преку Интернет преку електронското и мобилното банкарство на ТТК Банка; • Виза картичките се со чип технологија која овозможува поголема сигурност и безбедност на податоците и превенција од злоупотреби.

 

Корисници

 • Државјани на Република Македонија, деловноспособни лица над 18 години, кои имаат засновано редовен работен однос на неопределено време и работен однос на определено време (само ако договорот се обновува непрекинато во последните 2 години или ако времетраењето на договорот го покрива периодот на кредитот) и се вработени во државни институции, акционерски друштва и бонитетни приватни фирми прифатливи за Банката, како и пензионери;
 • Минималните месечни примања на кредитобарателот и жирантите не смее да бидат под 9.000 денари при аплицирање;
 • Максималната старост на кредитобарателот  и жирантите не смее да биде поголема од 70 години старост во моментот на последниот ануитет од кредитот и последниот месец на важење на кредитната картичка.

Валута

 • МКД.

Износ

 • Максимален износ 500.000 денари.
 • Кредитен лимит во зависност од кредитната способност.

Рок

 • Прво издавање – 5 години;
 • Обновување – 5 години.

Услови на враќање

 • Револвинг картичка;
 • Камата се пресметува само на потрошениот износ на одобрениот лимит;
 • Минимален месечен износ за уплата 5% од потрошениот износ, направен во рамките на еден месец;
 • Бескаматен период до 45 дена за трансакции направени во трговија во тековниот месец;
 • Рок на отплата на плаќање 15 дена (од денот на обврската наведена во месечниот извештај);
 • За достасаниот долг Банката испраќа месечен извештај.

Обезбедување

Плата

Обезбедување

Износ на кредит

>30.001 денар

Без жиранти

До 120.000 денари

1  (еден) жирант

Од 120.001 денар

до 360.000 денари

2 (двајца) жиранти

Од 360.001 денар до 600.000 денари

≤ 30.000 денари

Без жиранти

До  60.000 денари

1 (еден) жирант 

Од  60.001 денар до 120.000 денари

2 (двајца) жиранти

Од 120.001 денар

Дополнително:

Меница со менична изјава потпишана од кредитобарателот, жирантот/ите;

Административна забрана на плата од фирмата во која работи кредитобарателот, жирантите и согласност за активирање (доколку фирмата издава);

 

Меница во форма на нотарски акт

За секоја поединечна кредитна изложеност на Банката кон физичко лице по основ на кредитна картичка во износ над 300.000 денари за неприматели на плата преку Банката или над 400.000 денари за приматели на плата преку Банката, која е обезбедена со меница, меницата мора да биде во форма на нотарски акт со извршни клаузули.

Што е потребно за да се отвори кредитна картичка?

 • Копија од важечка лична карта или пасош на корисникот и жирантот;
 • Пополнето и потпишано барање за добивање и користење на картичката;
 • Потврда за редовен работен однос, податоци за плата и обврски од плата за корисникот и жирантот;
 • За вработени во приватни фирми, образец ПП 53 (декларација од УЈП) за последните три месеци;
 • Последна платена сметка (струја, вода, телефон).

Провизии

 • Користењето на картичката за безготовински плаќања на ПОС терминали е без провизија;
 • Подигнување готовина од  банкомат  на ТТК Банка е 2% + 120 денари од подигнатиот износ;
 • Подигнување готовина од банкомат или на шалтери на други банки во земјата е 3% + 150 денари од подигнатиот износ;
 • Подигнување готовина од банкомат или на шалтери на други банки во странство е 3,5% + 200 денари од подигнатиот износ.

Членарини

 • Годишна членарина за основна картичка - 1.200 денари на 12 месечни рати;
 • Годишна членарина за основна картичка за приматели на плата преку ТТК Банка - 600 денари на 12 месечни рати;
 • Годишна членарина за остварен годишен промет во трговија над 100.000 денари - без надоместок;
 • Годишна членарина за дополнителна картичка - 600 денари на 12 месечни рати.

Дополнителни трошоци

 • Реиздавање на ПИН-код - 200 ден. + 36 ден.ДДВ;
 • Итно реиздавање на ПИН-код - 300 ден. + 54 ден.ДДВ;
 • Реизработка на изгубена, украдена или оштетена картичка - 500 ден.+ 90 ден.ДДВ.

Камати

 • 9,50% - Референтна стапка за пресметување на стапката на казнена камата + 7,25 процентни поени, за кредитокорисници кои својата плата/пензија (од ПИОМ) ја примаат преку ТТК Банка (I категорија), како и за вработени во банки и финансиски институции (приматели и неприматели на плата преку ТТК Банка);
 • 10,00% - Референтна стапка за пресметување на стапката на казнена камата + 7,75 процентни поени за кредитокорисници кои својата плата/пензија (од ПИОМ) не ја примаат преку ТТК Банка (II категорија);
 • Каматна стапка над дозволено пречекорување на трансакциска сметка 10,25% годишна (законска казнена камата), прилагодлива каматна стапка; 
 • Пресметката на каматата се врши месечно по пропорционална метода.          

Причина повеќе

 

 • Едноставен и брз пристап до пари 24 часа дневно;
 • Плаќање стоки/услуги во земјата и странство без провизија;
 • Подигнување готовина на банкомат и шалтер во земјата и во странство; 
 • Намалување на ризик од користење готовина;
 • Се намалува потребата за одење во банка - избегнување шалтери;
 • Висока сигурност на трансакции со користење на ПИН-кодот;
 • Промена на дневен лимит за плаќање преку Интернет преку електронското и мобилното банкарство на ТТК Банка АД Скопје.

 

 

За извршените основни и дополнителни услуги Банката наплатува членарини и провизии во согласност со тарифата на надоместоци за услугите што ги врши ТТК Банка АД Скопје.

 

Пополнете ја апликацијата и доставете ја во која било експозитура на ТТК Банка. Доколку е потребна дополнителна документација, информација ќе добиете од нашите вработени.

 

Тарифа за надоместоци - платежни картички за физички лица

 

 

Лице за контакт:

Бојан Штерјовски

Раководител на Оддел за работа со население

Дирекција за деловна Мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 480

e-пошта: bojan.sterjovski@ttk.com.mk

Дирекција за позадински обработки
Тел. 02/ 32 47 000 лок. 017

* Последна промена направена на интернет-страницата на 5.2.2020 година.


 

Известување за предвремена исплата на мајски пензии
ТТК Банка АД Скопје со нови промотивни депозити за штедачите - ПРОМО ФИКС во денари и во евра
Известување за работното време на експозитурите на ТТК Банка АД Скопје - Автокоманда и Куманово 1
Оглас за вработување - Брокер
Известување за работното време на шалтерот во т.ц. „Палма Мол“ во Тетово
Известување за промена на работното време на експозитурите од 11.5.2020 година
Известување за исплата на паричните права од социјална заштита од 4-ти мај
ТТК Банка ја продолжи поволноста за бесплатно електронско и мобилно банкарство за физички лица до 31.5.2020 година
Известување за неработен ден – 1 мај 2020 година (петок)
Препораки во врска со исплатата на априлските пензии
Известување за котација на втора емисија на корпоративни обврзници издадени од ТТК Банка АД Скопје
Известување зa исплата на априлски пензии
Известување за работата на експозитурите и филијалите на ТТК Банка АД Скопје за време на Велигденските празници
Известување за промена на работно време на експозитурата на ТТК Банка во Дебар
Известување за променa на работното време на експозитурите од 9.4.2020 година
Одлуки донесени на XXXIII седница на Собранието на акционери
Известување за промена на договорните услови за кредитните производи на правни лица
Известување до акционерите на ТТК Банка АД Скопје
Известување за понудата за одложување на плаќањето на кредитните обврски на клиентите - физички лица
ТТК Банка АД Скопје однапред плати аконтации за данок на добивка за 2020 година во износ од 10,5 милиони денари

 

 

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување