македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Премиум СМАРТ пакет за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Кредити

Ненаменски потрошувачки кредити обезбедени со депозит

Корисници

·   Државјани на Република Македонија

Износ

·   Максимум до 95% во однос на висината на депонираниот износ, но не помалку од 20.000 денари

Валута

·   МКД

Начин на отплата

·   Еднакви месечни ануитети кои достасуваат секој први наредниот месец од денот на исплатата

·   Кредитот се става во отплата на први наредниот месец од денот на исплатата

Рок на отплата

·   од 12 до 60 месеци

Каматна стапка

·  2,50% годишна фиксна каматна стапка над пасивната каматна стапка за депозити со определена намена

·  За периодот од искористување на кредитот до денот на ставање на кредитот во отплата Банката пресметува и наплатува интеркаларна камата во висина на договорната каматна стапка. Оваа камата се наплатува на денот на искористување на кредитот.

Казнена каматна стапка

·   9,5% годишна прилагодлива каматна стапка (законска казнена) за достасани, а не подмирени  обврски

Метод и период на пресметка на камата

·   Пресметката на камата се врши месечно по пропорционална метода

СВТ

·   Преглед на СВТ

Провизии

 

·   500 денари надоместок за обработка на барање за кредит, за приматели на плата/пензија, односно 700 денари за неприматели на плата/пензија во Банката

·   Без провизија за администрирање на кредит

·   При исплата на кредитот 0,5% од износот мин. 1.500 денари

·   Без провизија за предвремена делумна отплата

·   Без провизија за предвремена целосна отплата

·   Надомест за измена на обезбедување за кредити за физички лица, 1% манипулативни трошоци еднократно, на преостанатиот износ од кредитната изложеност за кое се менува обезбедувањето, максимум 6.000 денари

Трошоци

·  Трошоци за интеркаларна камата (интеркаларна камата се пресметува од денот на користење на средствата до денот на ставање на кредитот во отплата по каматна стапка еднаква на каматната стапка на кредитот)

Обезбедување

·  Залог на депозит кој може да биде денарски и/или девизен од физичко и/или правно лицe, чиј рок на депонирање е еднаков или поголем од рокот на враќање на кредитот, при што треба да се почитуваат следните правила:

    - Кога валутата на кредитната изложеност е иста со валутата на депозитот/депозитите кои служат како обезбедување, тогаш кредитната изложеност не треба да е повисока од 95% од вредноста на обезбедувањето;

    -  Кога валутата на кредитната изложеност е различна од валутата на депозитот/депозитите кои служат како обезбедување, тогаш кредитната изложеност не треба да е повисока од 90% од вредноста на обезбедувањето;

    - Кога валутата на кредитната изложеност е различна од валутата на депозитот/депозитите кои служат како обезбедување, но валутата на депозитот/депозитите е евро, тогаш кредитната изложеност не треба да е повисока од 95% од вредноста на обезбедувањето

Систем на процена

·   95% од износот на депозитот

Потребни документи

·   Апликација за кредит

·   Фотокопија од важечка лична карта или пасош за кредитобарателот

·   Изјава за залог на депозит

Исплата

·   На трансакциска сметка на корисникот на кредитот

 

Пример

Вид на кредитот

Ненаменски потрошувачки кредит обезбеден со депозит

Износ

250.000 денари

Рок на отплата

24 месеци

Износ на ануитет

10.800 денари

Начин на отплата

- Еднакви месечни ануитети кои достасуваат секој први од месецот

- Кредитот се става во отплата на први наредниот месец од денот на исплатата

Каматна стапка

2,50% годишна фиксна к.с. над пасивната каматна стапка за депозити со определена намена кој служи како обезбедување за кредитот,

пр. 3,50% (1,00% + 2,50%)

Годишна стапка на вкупни трошоци (СВТ)

4,36%

Вкупен износ за плаќање

261.212 денари

Вкупниот износ кој го плаќа корисникот вклучува:

Износ на кредитот

250.000 денари

Вкупен износ на камата за кредитот

9.212 денари

Надомест за одобрување на кредитот

1.500 денари (0.5% мин. 1.500 денари)

Надомест за обработка на барање

500 денари

Датум на пример

1.6.2020

 

Лице за контакт:

Бојан Штерјовски

Раководител на Оддел за работа со население

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 480

e-пошта: bojan.sterjovski@ttk.com.mk

 

 

* Последна промена направена на интернет-страницата 1.7.2020 година.


 

Известување за шалтер Тетово Палма мол
Известување за исплата на годишна камата за имателите на корпоративна обврзница од првата емисија по каматна стапка од 3,5% на годишно ниво
Можност за купување македонски акции без трошоци преку ТТК Банка АД Скопје на „Инвеститорски ден“ на 18 септември
Интервју со Претседателот на Управниот одбор на ТТК Банка д-р Драгољуб Арсовски за “Фактор”: Кризата се ширеше побрзо и од вирусот, ТТК Банка одговори силно на предизвиците
ТТК Банка АД Скопје со понуда за ново одложување на отплатата на кредитните обврски за физички лица
Јавна понуда број 02-5740/2 од 4.9.2020 година за промена на договорните услови за кредитните производи на физички лица
Позитивен финансиски резултат на ТТК Банка АД Скопје за периодот од 1.1.2020 до 31.7.2020 година
Без трошоци за одобрување и администрирање за кредитите со РИЗИКО кредитно животно осигурување до 30.9.2020 година
Известување за исплата на паричните права од социјална заштита од 2-ри септември
Известување за предвремена исплата на пензиите од 26-ти август 2020 година
Голем интерес за првата корпоративна обврзница со гарантиран принос на ТТК Банка АД Скопје
ТТК Банка АД Скопје со понуда за примателите на плата и пензија во Еуростандард Банка АД Скопје
ТТК Банка АД Скопје со нови промотивни депозити за штедачите - ПРОМО ФИКС во денари и во евра
Известување за промена на работното време на филијалите и експозитурите од 1.6.2020 година

 

 

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување