македонски shqip english
 
Физички лица
Трансакциски сметки
Платен промет
Картички
Кредити
Ризико кредитно животно осигурување
Ненаменски потрошувачки кредити со ризико животно осигурување за приматели на плата/пензија преку Банката
Депозити
Кусур штедење
Онлајн штедење
Мобилно банкарство
Електронско банкарство
Електронски сервиси за информирање
Менувачко работење
Трезорско работење
Апликации физички лица
Правни лица
Сметки
Платен промет
Бизнис картички
Кредити
Депозити
Документарно работење
Електронско банкарство
Трезорско работење
Апликации правни лица
Работа со хартии од вредност
MoneyGram - меѓународен трансфер на пари

 

            ЧЛЕН НА

 

Референтни каматни стапки

 

Платен промет

Платен промет во странство

 

Платен промет со странство е безготовински пренос на девизни средства од и во Република Македонија. Наплатите и плаќањата се вршат со ефективни странски пари и со вообичаените инструменти на меѓународниот платен промет – дознака, инкасо, документи, акредитив, чекови и други инструменти на безготовинско плаќање. Сите учесници во платниот промет со странство потребно е да имаат девизна трансакциска сметка во ТТК Банка.

 

Девизни (ностро) дознаки

 

Корисници

Мали и средни претпријатија, големи клиенти.

Потребни документи

·       Девизна и денарска сметка во ТТК Банка;

·       Целосен назив на фирмата - примач;

·       Конто и IBAN на примачот во односната банка;

·       SWIFT код на банката во која се испраќаат средствата;

·      Документ за основот на девизно плаќање (во согласност со  важечка законска регулатива);

·       Потпишани обрасци 1450.

Износ

·       Износ врз основа на приложена фактура.

Провизии

·       Трошоците можe да бидат OUR, SHE, BEN;

·       0,15% мин. 500 денари + 300 ден. SWIFT OUR трошоци - 900 денари;

Измена на инструкции по дознаки

·       1.000 ден. + фактички трошоци од странска банка.

Други услови

·       За извршен пренос од девизна сметка на правни лица по писмо во друга домашна банка се плаќа 0,10 % (минимум 100 ден.)

 

 

Девизни (лоро) дознаки – приливи

 

Корисници

Мали и средни претпријатија, големи клиенти.

Потребни документи

·      Девизна и денарска сметка во ТТК Банка;

·      Документ за основот на девизниот прилив (во согласност со  важечка законска регулатива).

Износ

·      Без ограничување.

Провизии

·      Во корист на сметките на корисници до 50 ЕУР - 50 ден.;

·      Во корист на сметките на корисници над 50 ЕУР – 0,08% мин. 500 денари, макс. 5.500 денари;

·      Во корист на домашни банки – од износот на дознаката 0,10% (минимум 100 ден.);

·      Условени дознаки - од износот на дознаката  0,40% (минимум 600 ден.) + 300 ден. SWIFT.

 

ТЕРМИНСКИ ПЛАН ЗА ПЛАТЕН ПРОМЕТ СО СТРАНСТВО

Прием на налози

oд понеделник до петок

oд 08:00 до 16:00 часот

Налози примени до 15.30 часот

датум на валута тековен ден

Налози примени по 15.30 часот

датум на валута нареден ден

  

 

Кореспондентски банки

За да се обезбеди ефикасно и точно порамнување на сите плаќања во странство, ТТК Банка има развиено широка мрежа на кореспондентски банки. Одделот за платен промет во земјата и странство на ТТК Банка ќе се погрижи за вашето барање и ќе ви врати во најкраток временски период. Ажурирањето се обезбедува на редовна основа, со цел да ве информира за моменталната состојба.

 

Листа на коресподентски банки

Тарифа за надоместоци - девизен платен промет за правни лица

Лице за контакт:

Александра Стојмановска

Раководител на Оддел за платен промет во земјата и странство

Дирекција за деловна мрежа

Тел.: 02/ 32 47 000 лок. 425

e-пошта: aleksandra.stojmanovska@ttk.com.mk

 

* Последна промена направена на интернет-страницата 9.1.2019 година.


 

Одлуки донесени на XXXVI-тата седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје
Известување за исплата на паричните права од социјална, детска и цивилна заштита од 5-ти април 2021 година
Известување за измени во тарифата за надоместоци на услугите за дебитни и за кредитни VISA картички
Реализирани едукативни работилници по повод „Глобалната недела на парите“ (Global Money Week)
Известување за предвремена исплата на пензиите од 29-ти март 2021 година
ПОВИК до клиентите - правни лица да извршат упис во Регистарот за вистински сопственици најдоцна до 27.4.2021 година
Кредити со РИЗИКО кредитно животно осигурување во соработка со „Триглав Осигурување Живот“ АД Скопје (со намален надоместок за одобрување до 30.4.2021 година)
Јавен повик за учество на XXXVI-тата седница на Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје
ИЗВЕСТУВАЊЕ во врска со XXXVI-тото Собрание на акционери на ТТК Банка АД Скопје
Известување за упис на клиентите – правни лица во регистарот на вистински сопственици најдоцна до 27 април 2021 година

Copyright ТТК БАНКА АД Скопје Народен Фронт 19А 1000 Скопје тел/факс: 02/3236-400 e-mail: ttk@ttk.com.mk мапа на сајтот предупредување